
Hi Teren, 
 
Comments received – thank you. 
 
As we are now in an open public comment period (12/3/08 – 1/30/09) on our 
Preliminary Draft Shoreline Master Program proposal for Comprehensive Plan 
and Development Regulation amendments, your comments will be forwarded 
to the Planning Commission for their consideration. 
 
In regards to your attached letter, please find our responses to your questions 
below: 
 
1)   We understand there was a comprehensive look at shoreline parcels. As it 

pertains to the changes being proposed, a) what percentage of undeveloped land 

is there in the various "designations" and, b) what percentage of all parcels 

affected will have an   increase or change in development restriction? 

  
A Cumulative Impacts Analysis (CIA) is being prepared to assess the potential 
effect of the Preliminary Draft SMP (PDSMP) on future development.  The CIA is 
intended to satisfy the requirements of WAC 173-26-201(3)(d)(iii) and the WA 
Dept. of Ecology grant contract, and will help answer these questions about 
undeveloped lots.  This document is pending completion, will not be proposed 
for adoption as code, and will be made available to the public. 
 

It would seem appropriate and necessary that the CIA would have been completed and 
made available to the Planning Commission (PC) as part of the information needed to 
fully deliberate on the changes being proposed  – as well as made available to the 
public so all affected citizens could understand fully the impacts on the county, and on 
their property values.  We, and the PC should also be hearing from the county assessor 
on how these proposed changes will affect property tax values and revenues. 
 

2)  Criteria has been established for lakes and streams - what criteria has been 

established for when and how wetlands will be recognized as coming under the 

SMP jurisdiction? How will that be determined? Will this trigger landowners 

having to have wetland delineations performed, and if so, what would be the 

circumstances requiring that? Will the current wetlands mapping be used in any 

way? 

  
PDSMP Article 1.2 Applicability, and Article 6.1 Critical Areas, Shoreline 
Buffers & Ecological Protection:  The PDSMP does not change or affect the 
number or extent of wetlands under shoreline jurisdiction. Associated wetlands 
have been regulated by the state Shoreline Management Act since its inception. 
 The treatment of wetlands described in Article 1 is no different than under the 
existing SMP.  Some wetlands are included in SMP jurisdiction as Shorelands 
because they are 'associated features' as per WAC 173-22-030(1) and are 
proposed for regulation as consistent with WAC 173-26-221(2)(c)(i).  As 
described in the Shoreline Inventory & Characterization Report:  "These typically 
include wetlands that physically extend into the shoreline jurisdiction, and 
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wetlands that are functionally related to the shoreline through a hydrologic 
connection or other factors."  All provisions of the SMP would apply within the 
jurisdictional area as defined in the program, including wetland buffers 
described in the Critical Areas Regulations (JCC 18.22.270).  However, as 
described in PDSMP Article 6.D, buffers would not be applied additively, but 
rather the landward most edge of all buffers/setbacks would apply.  Current 
wetland mapping may be considered during permit review, but additional on-
site data such as delineations may be required on a case-by-case basis. 
 
3)   How was the 50' distance between homes determined as a requirement for the 

common line prescriptive option? What is the purpose of this or the impact the 

SMP is trying to divert? How many waterfront subdivisions have been approved 

since Oct. 1998? 

  
PDSMP Article 6.7:  The 50' lateral separation distance between homes 
described as part of the Common Line Setback prescriptive buffer option is 
similar to other jurisdictions that have fully-adopted, updated SMPs, including 
City of Port Townsend.  Because the buffer adjustment is allowed only for single 
family residential development and for the purpose of not having the standard 
buffer substantially impairing neighboring views.  Because the standard 
buffers/setbacks and other provisions are intended to collectively meet the 
State requirement for "no net loss of ecological function" and because there is 
no mandate or guarantee for an unobstructed view of the shoreline, the 
purpose is to allow some accommodation for site-specific conditions when they 
meet the given criteria.  The current SMP uses 300’ lateral separation distance 
for such a buffer option.  The number of waterfront subdivisions since 1998 is 
not known without further research.  Please note that subdivisions approved 
after Oct ’98 should be vested to the code at that time and show the setback 
lines on the plat. 

I had understood that Whatcom county was the only county that had adopted an SMP to 
date – what other counties have been included in this analysis?  What are the property 
densities in those counties that have been considered for this option?  If you are using 
Port Townsend as a guide, how do you rationalize the 50x100’ parcels to the larger 
parcels in the county?  And, again – how many waterfront subdivisions have been 
approved since 1998? 
 

4)   You indicated that most of the shoreline is in very good shape, and that the 

purpose of the SMP changes are to achieve no net loss. What is the 110 or 160 foot 

setback meant to accomplish, and what is the science to show the added degree of impact 

to the shorelines with the setbacks as they are in the current SMP ? 

  
Overall, part of the purpose of the SMP Update is to reflect current conditions, 
make use of new available data and comply with the State SMP Guidelines, 
which include the requirement of "no net loss of ecological functions" (WAC 
173-26-186(8)(b).  No Net Loss is identified as a Governing Principle in Article 1 
of the PDSMP.  The Shoreline Inventory & Characterization Report addresses 
preliminary buffer recommendations in Chapter 5 and cites numerous sources.  
Chapter 6 is a bibliography of several hundred technical/scientific references 



consulted in preparation of this document. The inventory report is not 
anticipated for adoption as code.  Also, the State requires the SMP to provide 
protection of shoreline resources that is equal to (or exceeds) that provided by 
the Critical Areas Regulations (JCC 18.22).  Standard buffers of 150' for streams, 
100' for lakes over 20 acres, and 150' for fish & wildlife habitat along marine 
shores are currently in effect (JCC 18.22).  Standardized buffers allow 
development without requiring a detailed, site-specific environmental analysis 
at the permit level. 

The science you have used that shows the impact to the shoreline should be clearly 
provided in addressing why these measures are necessary.  If the SMP is to reflect 
current conditions, and we are told the shoreline is in good shape with the level of 
development we have in Jefferson County, what science applies here.  114 homes per 
shoreline mile as compared to 5-6000 is a significant difference in the potential for 
impact.  Please define the problem. 

 
5)   Ag lands are exempt as we understand it, if they are zoned as ag land and 

active. The trend in new ag is niche farming and much of this is being done on 

rural residential parcels. There is also likely to be a need for people to grow food 

in the future - for   themselves and to support community food cooperatives. 

Please define the ag   exemption, how is it applied, where and what are the 

criteria if RR zoning is included? 

 

PDSMP Article 9:  Agricultural activities as defined in Article 2 are exempt from 
a Shoreline Substantial Development Permit - as described in Article 9.2 and 9.3 
- as per RCW 90.58.030(3)(e)(iv) and in compliance with WAC 173-26-241(3)(a) 
  

Again – our ag trend is on rural residential lands – you have not answered my question 
as it relates to this draft and our opportunities here in Jefferson County. 
 

 
6)   What active uses are allowed in the 20% of the buffer that is not required to 

be "well vegetated and predominately natural condition." Are kitchen gardens an 

allowable use? 

  
PDSMP Article 6:  Requirements for buffer condition are found in Article 6.1 and 
the policies and regulations that apply to vegetation conservation are found in 
Article 6.4, including a list of activities exempt from the requirements such as 
agriculture, buffer enhancement, 3" stems, landscaping, non-motorized trails, 
berry picking, and hazard tree removal. 
 
7)   With DCD staff cut back and many of the program changes requiring more of 

staff, permitting authority and action, what can we expect will be the time frames 

needed for a buyer to work through the development approval options under a 

Feasibility contingency? Will we need 18 months in the future to determine if 

and how a parcel can be developed, and what tests/professional assessments may 

be required in that process? 

  



Permit issuance timelines vary on a case-by-case basis depending on many 
factors, including complexity of the proposal and when an application is deemed 
'complete'.  The State Land Use Petition Act (LUPA) requires 120 days, although 
that 'clock' may stop and start based on requests for an applicant to provide 
additional information. 

In this case, you are proposing several phases of investigation and options to be 
considered – do each allow for 120 days review?  It is imperative that the options be 
clearly defined, and the DCD be subject to more stringent performance requirements.  
How do we, as Realtors, advise our clients as to timing for a feasibility study? 

 
8)  Please explain when an improvement to an existing structure would be subject 

to the   new restrictions? What about in the event of fire or natural damage?  

  
PDSMP Article 9 and 10:  It depends on what the existing structure is.  Existing 
structures may be 'grandfathered' as a non-conforming development if it was 
legal prior to the adoption of the new SMP.  Replacement due to fire/flood 
damage, and enlargement and/or expansion of a non-conforming development 
is addressed in Article 10.6 with criteria for when a permit may be required. 
New use/development of that existing structure must comply with all provisions 
of the new SMP, regardless of the need for a permit .  Exemptions from a 
Shoreline Substantial Development Permit are listed in Article 9 including fair 
market value, normal maintenance & repair, etc. 
 
 
 
Further discussion of these and other issues is best left to the Planning 
Commission’s deliberation of the PDSMP proposal.   Additional comments can 
be provided at the Public Hearing on Jan 21, or in writing until 5pm on Jan 30. 
 
Have a great weekend, 
Michelle 
 
<><><><><><><><><><><><><><><><><> 

Michelle McConnell, Associate Planner - LRP Lead 
Shoreline Master Program (SMP) Update Project Manager 

Direct: 360.379.4484 

Web:  http://www.co.jefferson.wa.us/commdevelopment/ShorelinePlanning.htm 
 

NEW OFFICE HOURS:  9 a - 4:30 p Monday - Thursday; Closed on Friday 
<><><><><><><><><><><><><><><><><> 
NOTE:  All e-mail sent to this address will be received by the Jefferson County e-mail system and are subject to Public Disclosure 
under Chapter 42.56 RCW. 

 

-----Original Message----- 
From: Teren MacLeod [mailto:teren@ptproperty.com]  
Sent: Friday, January 09, 2009 3:12 PM 
To: Michelle McConnell 
Subject: Letter - with questions on the SMP draft  
 
Michelle - attached is a pdf file with a letter and a list of 
questions for you regarding the SMP draft. 

http://www.co.jefferson.wa.us/commdevelopment/ShorelinePlanning.htm


We are asking for your response by the end of day on the 
14th.  Feel free to send responses by e-mail so that I can 
share with our committee. 
 
Thanks very much, 
Teren MacLeod 

 


